EXPERTS WILLEN PUR-SCHUIM VERBIEDEN
04/12/2015

STEL MINIMALE RC-WAARDE PER BOUWDEEL VAST’

Minister Stef Blok moet de minimale isolatie-eis voor de gebouwschil per bouwdeel vaststellen. Daarvoor pleiten de partijen van hetLenteakkoord Energiezuinige Nieuwbouw.

Op 1 januari 2015 gaat de minimale isolatiewaarde voor de gebouwschil van 3,5 naar 5,0 m2K/W. Aedes, Bouwend Nederland, Neprom en NVB – verenigd in het Lenteakkoord – pleiten in een brief naar Blok voor differentiëring. Op die manier kan de Rc voor het dak naar 6,0, die voor de gevel naar 4,5 en die voor de begane grond kan op 3,5 blijven.

Energiewinst van 50 m3 gas per jaar

Volgens de lenteakkoordpartijen zorgt hun voorstel ten opzichte van de huidige Rc-waarde voor een gemiddelde tussenwoning indicatief een energiewinst op van 50 m3 gas per jaar (0, 10 en 40 m3 voor respectievelijk vloer, gevel en dak).
Andere conclusies die de partijen trekken naar aanleiding van hun onderzoek zijn:

 

  • Verhoging van de Rc-waarde van daken naar Rc 5,0 levert in de praktijk geen problemen op en geeft voldoende energiewinst om kostenefficiënt te zijn.
  • Verhoging van de Rc-waarde van vloeren naar Rc 5,0 levert in de praktijk geen problemen op, maar de energiewinst is gering en in het geheel niet kostenefficiënt.
  • Verhoging van de Rc-waarde van gevels levert momenteel in de praktijk de meeste uitvoeringsproblemen op, vooral bij baksteen buitengevels. Verhoging van de Rc naar 5,0 bij baksteen gevels met steenachtig binnenspouwblad leidt vooral bij midden- en hoogbouw tot grote kostenverhogingen, terwijl de energiewinst beperkt is. Een verhoging tot Rc 4,5 blijkt wel kostenefficiënt uit te voeren.

De Lenteakkoordpartijen vragen tot slot aandacht voor het stellen van energie-eisen aan de bestaande bouw.

WhatsApp WhatsApp us