BEHEERDER BRANDMELDINSTALLATIES
04/12/2015
STEL MINIMALE RC-WAARDE PER BOUWDEEL VAST’
04/12/2015

EXPERTS WILLEN PUR-SCHUIM VERBIEDEN

Het Expertisecentrum van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem vindt dat PUR-schuim als isolatiemateriaal verboden moet worden. Dat blijkt uit een artikel van internist Louis Verschoor en chemicus Atie Verschoor op de site Medisch Contact.

Gezondheidsklachten door PUR

Uit het onderzoek van de wetenschappers blijkt dat PUR-schuim gezondheidsklachten aan de luchtwegen, longen, huid en het maag-darmkanaal kan veroorzaken. In een reactie bij de NOS zegt Louis Verschoor wel dat het lastig is een link te leggen tussen klachten bij bewoners en de aangebrachte PUR-isolatie. De klachten kunnen namelijk ook door andere oorzaken komen. Meestal wordt pas na een half jaar of een jaar de link gelegd.

‘Topje van de ijsberg’

De deskundigen van het expertisecentrum denken dat ze nog meer ‘het topje van de ijsberg’ hebben gezien omdat bewoners niet snel een verband leggen tussen hun klachten en isolatiewerkzaamheden en omdat artsen onvoldoende bekend zijn met de schadelijke effecten van toxische stoffen op de gezondheid. De onderzoekers pleiten voor strengere en wettelijke maatregelen zoals in de Verenigde Staten al zijn genomen. Daarnaast vragen ze zich af of PUR nog wel in bestaande woningen moet worden toegepast.

WhatsApp WhatsApp us